Centrum pytań

Czy można prowadzić samochód w szpilkach?

Dwie czarne lakierowane szpilki na jasnej marmurowej posadzce, w smudze światła.

Odpowiedź

To zależy od przepisów i od tego, czy masz pełną kontrolę nad pedałami, więc nie da się odpowiedzieć jednym zdaniem tak lub nie. Pod względem bezpieczeństwa wysoki, cienki obcas może ograniczać czucie pedałów i zahaczać o dywanik, dlatego wiele osób zmienia wtedy obuwie na płaskie lub niskie, stabilne. Zasady dotyczące obuwia i kwestie odpowiedzialności lub ubezpieczenia mogą się różnić, więc sprawdź obowiązujące prawo i warunki swojego ubezpieczyciela. Ten tekst nie rozstrzyga, co jest dozwolone. Ustawa Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity: Dz.U. 2024 poz. 1251) nie wymienia obuwia, ale wymaga ostrożności (art. 3 ust. 1) i zakazuje używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu (art. 60 ust. 1 pkt 1). Sprawdziliśmy tylko ten akt prawny; innych przepisów ani orzecznictwa nie analizowaliśmy.

Wszystkie pytania